Lakásbiztosítás fogalmak

Unalmas dolog definíciókról beszélgetni, ám van néhány fogalom, melynél elkerülhetetlen, hogy pontosan tudjuk, mit is jelentenek, ugyanis nagy szerepük lehet a későbbi ügyintézések során.

A legtöbb esetben az okozza a gondokat, hogy az emberek nem tájékozódnak megfelelően, és a téves információk akár több tíz- vagy százezer forinttól is megfoszthatnak minket, ha például épp egy kárbejelentésről beszélgetünk.

Mivel a probléma alapja szinte minden esetben a tájékozatlanság, ettől könnyedén megvédhetjük magunkat, hogyha utánajárunk a szükséges információknak.

Még ha nem is magoljuk be az összeset, célszerű a biztosítás megkötése előtt tisztázni ezeket, hogy ne érjen minket meglepetés a későbbiekben!

• Szerződő:
A szerződő az a személy, cég vagy szervezet, aki a biztosítást megköti és a díj fizetésére elkötelezi magát.
Általában ezeknek a személyeknek fűződik érdeke ahhoz, hogy az adott ingatlan/ingóság állapatát megóvják.

• Biztosított:
Az a személy, társaság vagy cég, akinek a birtokában lévő vagyontárgy biztosításra került.
A biztosított az a személy, aki jogosult lesz a biztosító által nyújtott szolgáltatásra.
Itt fontos megemlíteni, hogy a biztosított és a szerződő személye eltérő is lehet!

• Biztosított vagyontárgy:
A biztosítás tárgya (lakásbiztosítás esetén) az az ingatlan és/vagy ingóság, melynek megóvására törekszünk.

• Alul- és túlbiztosítás
Ha biztosítást kötünk, nagyon fontos, hogy se alul-, se túlbiztosítva ne legyen az ingatlan.
A biztosítási összeget mindig a biztosítás tárgyának újraépítési vagy újrabeszerzési költségéhez kell igazítani.
Amennyiben a biztosítási összeg kisebb, mint az újrabeszerzési/építési érték, akkor alulbiztosításról, ha annál nagyobb, akkor túlbiztosításról beszélünk.
Egyik sem szerencsés eset, úgyhogy érdemes egy tanácsadóval konzultálni erről, hiszen alulbiztosításnál csak a biztosítási összegig fizet a biztosító, túlbiztosításnál pedig feleslegesen fizetünk a magasabb biztosítási összegért, hiszen káreseménykor csakis a valós, reális árat fogja megfizetni nekünk.

• Önrész
Azt is érdemes figyelni, hogy melyik káresemény bekövetkeztekor kér a biztosító önrészt.
Az önrész a kár azon része, mely a biztosítottat terheli a szerződésben foglaltak alapján.
Ennek meghatározása lehet összegszerű és százalékos egyaránt, de olyan is előfordulhat, hogy a biztosító nem kér önrészt bizonyos károkra.

• Kármegelőzési kötelezettség
Léteznek káresemények, melyeknél kármegelőzési kötelezettsége van a szerződőnek.
A kármegelőzési magatartás annyit jelent, hogy bizonyos, jelentős kárt okozó események esetén meg van szabva, hogy milyen lépéseket kell megtennie annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a kár bekövetkeztének esélye.
Ha ennek ellenére is bekövetkezik a baj, természetesen a biztosító fizet, de mulasztásunk esetén nem, vagy csak a kár egy részét térítik meg.

• Indexálás
A lakásbiztosítások díja minden évben növekszik, ám ezzel együtt általában a biztosítási összegek nőnek.
Nem nagy emelésre kell gondolni, csupán annyival emelik mindig, amennyivel követni tudják az aktuális árszínvonalat.
Ezt a változást hívjuk indexálásnak, vagy más néven értékkövetésnek.  

Alapfedezetek

Minden lakásbiztosítás rendelkezik bizonyos alapfedezettel, melyek a legnagyobb károk ellen védik a biztosítottat.

Ezek általában olyan események, melyek bekövetkezése tönkretenné a biztosított vagyontárgyat.  

Az alapfedezetek közé a következők szoktak a leggyakrabban tartozni:

• Villámcsapás,
• viharkár, jégeső,
• hónyomás,
• tűz és robbanás,
• ismeretlen jármű ütközése,
• ismeretlen üreg beomlása,
• felhőszakadás,
• szélvihar,
• földcsuszamlás,
• földrengés,
• árvíz.

Az alapfedezetek mellett az ún. kiegészítő fedezetek nyújtanak további védelmet, ám ezek mindig választható formában csatolhatóak az alapbiztosításhoz.

Ezek kiválasztása azért hárul ránk, mert ezek olyan események ellen nyújtanak védelmet, amelyek bekövetkezése nem biztos, hogy nálunk valószínű.

Ilyen lehet például egy kisállatbiztosítás vagy a kerti növényekre vonatkozó plusz fedezet: előfordulhat, hogy egy ilyen kiegészítő abszolút nem hasznos a mi esetünkben, hiszen nincs háziállatunk vagy kertünk. 

A legnépszerűbb kiegészítő fedezetek a következők

A legnépszerűbb kiegészítő fedezetek a következők: 

Kisállatbiztosítás: Ez kifejezetten házikedvenceket tartó személyek részére valók. Amennyiben a biztosított kisállat megbetegszik vagy baleset éri, megtéríti a biztosító a kezelés költségeit.

Okos eszközök védelme: Manapság ez is egy népszerű lehetőség, ugyanis az okos eszközök meghibásodása vagy sérülése esetén kapunk kártérítést, ami igencsak jól jöhet, hiszen ezen eszközök nem az alacsony árukról híresek.

Felelősségbiztosítás: Ha valakinek sérelmet, kárt okozunk, akkor a biztosító mindezt megtéríti helyettünk. Csakis a nem szándékosan okozott károk számítanak káreseményeknek, tehát akkor is mindig kellő körültekintéssel kell cselekednünk, döntenünk, hogyha rendelkezünk felelősségbiztosítással!

Ebtartói felelősségbiztosítás: Ha a kedvencünk okozna vagyoni kárt vagy személyi sérülést egy harmadik fél számára, akkor is kaphatunk támogatást a lakásbiztosításunktól.

Elfolyó víz: A legtöbb biztosítás, mely az alapokat tartalmazza, megtéríti ugyan a csőtörés költségeit, de az elfolyt víz árát nem. Ez óriási gondokat okozhat, hiszen ilyenkor egy súlyos esetben akár több köbméternyi víz is elfolyhat. Ez a plusz fedezet segít benne, hogy ezek se okozzanak anyagi terhet.

Baleset és betegségbiztosítás: A házban lakók számára lehetséges bizonyos eseményekre vonatkozó baleset- vagy egészségbiztosítást kötni.

Előnye, hogy remek áron kínálják ezt a biztosítás mellé, de arról mindenképp érdeklődjünk, hogy baleset esetén csak a lakás területén történt bajokra kapunk térítést, vagy egy általános biztosítást kapunk!

Természetesen az itt felsorolt kiegészítőknél sokkal, de sokkal több létezik a piacon.
Bár rengeteg van, mégis érdemes végignézni őket, ugyanis kiváló ár-érték arányú szolgáltatást kínálnak a legtöbb esetben.

Sokkal jobbat, mintha külön kötnénk szerződést 1-1 dologra.

Bármely kiegészítőt vagy társaságot is választjuk, a fogalmakkal mindig érdemes pontosan tisztában lenni, ugyanis egy kárbejelentés sikeressége és egyben a szolgáltatással való elégedettségünk is ezen múlhat!  

KisAnna.hu